Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Critical Care», έρχεται να απομυθοποιήσει το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών, αυτή την εξωσωματική εμπειρία που μπορεί να διαρκεί μόνο λίγα-λεπτά αλλά είναι αρκετά για να κάνουν τον άνθρωπο να αναθεωρήσει την άποψή του για τη ζωή.

Σύμφωνα πάντα με την σλοβένικη έρευνα οι επιθανάτιες εμπειρίες προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες μελετώντας 52 περιστατικά εμφραγμάτων.


Η αναπνοή των ασθενών διεκόπη, η καρδιά τους σταμάτησε να λειτουργεί όμως χάρη στους γιατρούς, και οι 52 ασθενείς κατάφεραν να επανέλθουν στη ζωή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους οι ερευνητές εξέτασαν μία σειρά από χημικές ουσίες στο αίμα τους συμπεριλαμβανομένου και του διοξειδίου του άνθρακα. Στη συνέχεια, τους έδωσαν να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να μάθουν πόσοι από αυτούς είχαν βιώσει επιθανάτια εμπειρία.

Από τους 52 ασθενείς οι 11 έδωσαν θετική απάντηση . Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.

"Το διοξείδο του άνθρακα προκαλέι τις επιθανάτιες εμπειρίες"
Η Dr. Zalika Klemenc-Ketis, από το Πανεπιστήμιο του Maribor, και επικεφαλής της έρευνας είπε: «Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που βίωσαν επιθανάτια εμπειρία είχαν στον οργανισμό τους πολύ υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους άλλους, δηλαδή με εκείνους που δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο.
Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα στοιχείο που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Βέβαια απαιτούνται περαιτέρω έρευνες όπου θα εξεταστεί μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο διοξείδιο του άνθρακα και τις επιθανάτιες εμπειρίες. Πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ στο παρελθόν και αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα προσωπική μας επιτυχία» πρόσθεσε.

Η Dr Klemenc-Ketis, τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές το πότε τα άτομα αυτά βιώνουν την επιθανάτια εμπειρία, πριν το έμφραγμα, κατά τη διάρκεια ή μετά. Παρόλα αυτά είπε, τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα έδειξαν ότι αλλάζουν τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί ασυνήθιστες εμπειρίες και ψευδαισθήσεις.

Πώς σχολίασε ο διακεκριμένος γιατρός Sam Parnia τα αποτελέσματα της έρευνας!
Ο Dr Sam Parnia, από το πανεπιστήμιο Southampton, που διεξάγει έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες σε 25 βρετανικά και αμερικάνικα νοσοκομεία, είναι ο πρώτος επιστήμονας που μίλησε ανοιχτά για τις επιθανάτιες εμπειρίες. Ρωτήθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και είπε:

«Τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αποτελούσαν για εμάς ένα σημάδι ότι ο ασθενής είχε «μία καλή και επιτυχημένη» ανάνηψη, όπως λέμε εμείς οι γιατροί. Οι παρατηρήσεις που έκαναν οι εκλεκτοί συνάδελφοι φανερώνουν ότι οι ασθενείς που ανέκτησαν τις αισθήσεις τους με τις λιγότερες αμνησιακές απώλειες, θυμούνται ότι έζησαν μια επιθανάτια εμπειρία σε σχέση με τους υπόλοιπους. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες».

Συμπέρασμα : Όσες μελέτες κι αν δημοσιευτούν κι όσες επιστημονικές απαντήσεις κι αν δοθούν, τίποτα δεν θα μπορέσει να διαγράψει από τη μνήμη τους όσα συμβαίνουν σε αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα όπου η ψυχή του ανθρώπου ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.


ΠΗΓΗ 
http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2012/03/blog-post_8984.html