Μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν με τίποτα το τηγάνι!





Τι χρειαζόμαστε:

2 πακέτα ξηρή μαγιά
1/3 φλ. χλιαρό νερό
1 1/2 φλ. γάλα
1/3 φλ. μαργαρίνη
1/4 φλ. ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 αβγά
4 1/2 φλ. αλεύρι
1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη ανακατεμένη με 1 κ.γ. κανέλα

Φτιάχνει


24 περίπου


Πως το κάνουμε:

Ρίξτε τη μαγιά στο χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και αφήστε τη να διαλυθεί για 5 λεπτά.
Βάλτε το γάλα και τη μαργαρίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βάλτε το μίγμα της μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μίγμα του γάλακτος. Ανακατέψτε μέσα το 1/4 φλ. ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τα αβγά και 2 φλ. αλεύρι. Χτυπήστε να ανακατευτούν καλά.
Προσθέστε και τα υπόλοιπα 2 1/2 φλ. αλεύρι και χτυπήστε ξανά μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).
Πασπαλίστε μια επιφάνεια με αλεύρι και βάλτε πάνω τη ζύμη σας. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή και θέλει αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει, αλλά θα μπορείτε να την χειριστείτε εύκολα. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό περίπου 1 εκατοστό σε πάχος. Πάρτε ένα ποτήρι ή μια φόρμα με διάμετρο 6 εκ. και κόψτε στρογγυλά (αν θέλετε χρησιμοποιείστε ένα πιο μικρό για να κόψετε το κέντρο να γίνουν σαν δακτυλίδια).
Τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένες λαδόκολλες περίπου 2 εκ. μακριά το ένα από το άλλο. Δεν θα απλώσουν πολύ, θα ανέβουν.
Αφήστε τα να ανέβουν για 20'.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220° για 10' ή λίγο περισσότερο, μέχρι να γίνουν κάπως χρυσοκάστανα. Βγάλτε τα από το φούρνο. Να έχετε έτοιμο το λιωμένο βούτυρο και ένα πινελάκι, καθώς και τη ζάχαρη με την κανέλα. Πάνω σε μια λαδόκολα απλώστε τη ζάχαρη με την κανέλα. Περάστε το κάθε ντόνατ με το λιωμένο βούτυρο και μετά κυλίστε το στη ζάχαρη.
Σερβίρετε ζεστά.



Λίγα μυστικά ακόμα


Το πιο σημαντικό είναι να μη φοβηθείτε τη ζύμη. Θα κολλάει στα χέρια. Βάλτε αλεύρι στον πάγκο και τα χέρια πριν την πιάσετε (δε θα ξεκολλάει καν από το μπολ εύκολα). Αν βάλετε παραπάνω αλεύρι θα έχετε ψωμάκια και όχι ντόνατς.



Τη συνταγή βρήκα στον εκπληκτικό τσελεμεντέ "The Fannie Farmer Cookbook" που στην ουσία με έχει μάθει να μαγειρεύω.





Θέλουν περίπου 2 ώρες προετοιμασίας, είναι ελαφριά και μαλακά και μπορείτε να τα βάλετε και στην κατάψυξη.



Διαβάστε περισότερο: Ντόνατς στο φούρνο http://www.sintagespareas.gr/sintages/ntonats-sto-fourno.html#ixzz23tiP7OEI