Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, πέρα από αυτές στην ίδια την υγεία των καταναλωτών, είναι πιθανό να προκύψουν σε ολόκληρη την Ε.Ε. μετά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E. coli 0104. Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, τα λαχανικά που έχουν ήδη εισαχθεί στη χώρα θα κατασχεθούν από τις Αρχές. Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε μπλοκάρει τις εισαγωγές ορισμένων λαχανικών από τη Γερμανία και την Ισπανία. Εμπάργκο στις εισαγωγές ισπανικών αγγουριών έχουν επιβάλει ήδη η Δανία, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Στην Αθήνα, πάντως, ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία.

Μέχρι τώρα από το θανατηφόρο βακτήριο έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι (16 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία), ενώ εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί πάνω από 1.500 άτομα σε οκτώ χώρες, αν και δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις απολύτως ξεκάθαρο αν πρόκειται για το εν λόγω βακτήριο. Ο χάρτης των κρουσμάτων περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις τα άτομα που νόσησαν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Γερμανία. To 90% των ατόμων που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές (αιμολυτικό ουρεμικό σύνδρομο - ΑΟΣ) από το βακτήριο είναι γυναίκες, στοιχείο το οποίο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εξηγήσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την επιδημία «πολύ εκτεταμένη και πολύ σοβαρή» ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για τη χειρότερη επιδημία του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρεί ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές αποτελεί βεβιασμένη κίνηση. Γι’ αυτόν το λόγο και ήρε την προειδοποίηση κατά των ισπανικών αγγουριών. Την Τετάρτη το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με νέα τεστ, τα ισπανικά αγγούρια ήταν μεν μολυσμένα με εντεροαιμορραγική Escherichia coli (EHEC), ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύτηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που εντοπίστηκε στους ασθενείς. Με άλλα λόγια, αν και τα ισπανικά αγγούρια δεν είναι ακίνδυνα για την υγεία, δεν ευθύνονται για την παρούσα επιδημία. Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες της (ιδίως στην Αλμερία και τη Μάλαγα) από τη στοχοποίησή τους (εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ. Μάλιστα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας έφαγε δημοσίως ένα αγγουράκι, για να δηλώσει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στα ισπανικά προϊόντα.

Πανάκριβη θεραπεία
Η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli, ένα βακτήριο με πολλά διαφορετικά στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα. Το συγκεκριμένο στέλεχος ονομάζεται STEC και παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα. Προκαλεί γαστρεντερίτιδα με αιμορραγία και μπορεί να οδηγήσει σε ΑΟΣ, το οποίο δυνητικά προκαλεί σοβαρή νεφρική βλάβη και τελικά θάνατο. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, το εν λόγω στέλεχος ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα και αποτελεί προϊόν μετάλλαξης. Μία βάσιμη ερμηνεία πάντως είναι ότι η μόλυνση οφείλεται σε λαχανικά που είχαν λιπανθεί με μολυσμένη κοπριά και δεν είχαν πλυθεί καλά πριν από την κατανάλωσή τους.
Εντελώς αναπάντεχα, ωστόσο, ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι μια πανάκριβη θεραπεία που εφαρμοζόταν σε άλλη ασθένεια μπορεί να λειτουργήσει σωτήρια και στην περίπτωση αυτή. Λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η επιδημία αιμορραγικής διάρροιας, Γερμανοί γιατροί ανακοίνωναν κατά σύμπτωση ότι ίσως βρήκαν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα περιστατικά. Το αντίσωμα Εκουλιζουμάμπη αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Alexia υπό την εμπορική ονομασία Soliris για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας, μιας σπάνιας αιματολογικής ασθένειας που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το φάρμακο μπλοκάρει ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται συμπληρωματικό σύστημα και αναλαμβάνει την καταστροφή εισβολέων που έχουν ήδη αναγνωριστεί από τον οργανισμό. Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο «New England Journal of Medicine», στην περίπτωση της λοίμωξης από το βακτήριο E. coli το αντίσωμα πιθανώς εμποδίζει την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Το δυστύχημα είναι ότι η Εκουλιζουμάμπη αποτελεί το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου, αφού η αγωγή για κάθε ασθενή κοστίζει γύρω στα 400.000 δολάρια το χρόνο. Η Alexia, πάντως, προσφέρει δωρεάν το φάρμακο για τα θύματα της επιδημίας στη Γερμανία, με την προοπτική να αξιοποιήσει τα πορίσματα ώστε να εγκριθεί το αντίσωμα για την αντιμετώπιση και της ασθένειας αυτής.

http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1381