Της κρίσης τα μαγειρέματα
Προσωπικές στιγμές προς κοινή θέα…
Σαββατόβραδο. Η τηλεόραση κλειστή, μας τα παν άλλοι… Οι φίλοι κλεισμένοι στα καβούκια τους, δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη να συνέλθουν…). Οι άλλοι φίλοι, μετά από μια εβδομάδα υπερπροσπάθειας να δείξουν πόσο καλοί εργαζόμενοι είναι, προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δεν έχουν καμία διάθεση να διασκεδάσουν …Σαββατιάτικα. Το τηλέφωνο χτυπά. Η υπογράφουσα, άνεργη, να προσπαθεί να ανακαλύψει δημιουργικές ασχολίες να …σκοτώσει ευχάριστα το χρόνο στο πλαίσιο των πνευματικών της αναζητήσεων και παράλληλα να εξοικονομήσει κανένα ευρώ για να μη νιώθει εντελώς …άχρηστη! Το τηλέφωνο χτυπάει. «Χάλια μαύρα. Να έρθω να τα πούμε από κοντά», «και δεν έρχεσαι; Θα φτιάξω τραχανόπιτα» ! Ουά και πάλι ουάου! Τι ιδέα! «Φωτιά στα …Σαββατόβραδα» ουρλιάζει η γνωστή αγαπητή αοιδός! Φωτιά και πυρκαγιά! Στο φούρνο!!!



Αυτά ως πρόλογος για να μπείτε στο κλίμα που επικρατεί στο διάστημα παρασκευής της προτεινόμενης τραχανόπιτας με πλαστό φύλλο! Εγώ χωμένη στο αλεύρι, η κόρη μου να με φωτογραφίζει ενθουσιασμένη και παράλληλα η καλή μου φιλενάδα να μου κάνει ψυχανάλυση και εγώ να κάνω αναδρομή σε συνταγές παραδοσιακές της μάνας μου, της πεθεράς μου, των γιαγιάδων μου κλπ….
Για αρχή σας δίνω τα υλικά του φύλλου και σας ευχαριστώ για την υπομονή που επιδεικνύετε συνεχίζοντας την ανάγνωση της εν λόγω συνταγής:
Πλαστά φύλλα για πίτες
Υλικά για 7 περίπου φύλλα
½ κιλό κίτρινο αλεύρι
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές ξύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό, όσο πάρει
Φυσικά ένας ο πλάστης της γιαγιάς κι ένας κατάλληλος πάγκος, αν δεν έχετε το ειδικό ξύλινο στρογγυλό (αρβανίτικα, για να μην ξεχνιόμαστε «κεθ»). Χρήσιμες πληροφορίες: Λεκανάκι, αλευράκι, λακουβίτσα, αλατάκι, ξυδάκι, λαδάκι. Έγινα κατανοητή; Ανακάτεμα πριν ρίξετε το νεράκι. Μετά ζύμωμα με όσο νεράκι πάρει. Και αφού τελειώσετε με όλα τα …ακια, αφήστε τη ζύμη να συνέλθει από το σοκ! Σκεπάστε με υγρή πετσετούλα. Μέχρι να συνέλθει η ζύμη, εσείς ετοιμάζεται το παρακάτω μίγμα:
2 φλιτζάνια τσαγιού τραχανά γλυκό (από πλιγούρι)
Μισό κιλό τυρί φέτα
5-6 αυγά (κατά προτίμηση από κότες αλανιάρες)
200 περίπου κυβικά εκατοστά ελαιόλαδο
Ένα φλιτζάνι τσαγιού μυζήθρα τριμμένη
Πρώτα πρώτα βάζετε σε ένα κατσαρόλι 4 – 5 φλιτζάνια νερό να βράζει. Μόλις αρχίσουν οι φυσαλίδες να σκάνε μύτη, προσθέτετε τον τραχανά, χαμηλώνετε την θερμοκρασία και ανακατεύετε να βράσει ο τραχανάς έως ότου μαλακώσει. Τον αφήνετε να κρυώσει και εσείς λιώνετε το τυρί φέτα με ένα πιρούνι. Όταν κρυώσει ο τραχανάς προσθέτετε τα αυγά, τη φέτα, το ελαιόλαδο και την τριμμένη μυζήθρα. Προσοχή: Κρατάτε λίγο ελαιόλαδο και λίγη μυζήθρα. Θα σας χρειαστούν αργότερα. Σε αυτή τη φάση, χτυπά το κουδούνι της εξώπορτας και αναγκαστικά αφήνετε τις σκέψεις σας για να χαρείτε για την επίσκεψη της φίλης σας η οποία είναι ενήμερη για τα γεγονότα και έρχεται φουριόζα να μάθει να ανοίγει φύλλο! Παράλληλα έχει σκοπό να σας ψυχαναλύσει καθώς έχει κατανοήσει απόλυτα την ανάγκη σας να ασχοληθείτε Σαββατιάτικα με την Παρασκευή μιας παραδοσιακής πίτας που σας ταξιδεύει στο παρελθόν της φυλής…!
Η ζύμη έτοιμη, λαχταράει να βασανιστεί ατελείωτα από τον πλάστη και τη σανίδα σας! Έτσι λοιπόν με τη βοήθεια αρκετής ποσότητας από αλεύρι που έμεινε ανεκμετάλλευτο ξεκινάτε. Χωρίζετε σε επτά μέρη την ζύμη και φτιάχνετε επτά ισομερή μπαλάκια. Επειδή είναι αδύνατον να εξηγήσω το άνοιγμα του φύλλου, η κόρη μου φωτογράφισε όλες τις φάσεις προκειμένου να βοηθηθείτε δεόντως.










Έτοιμα τα φύλλα. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί, προσοχή να χωράει στην κουζίνα σας! Στρώνετε ένα φύλλο, απλώνετε μίγμα, φύλλο – μίγμα έως ότου να σας μείνει ένα φύλλο. Εκεί δεν ρίχνεται άλλο μίγμα. Ανακατεύετε λίγο νερό με ελαιόλαδο και αλείφετε το τελευταίο φύλλο. Από πάνω ψιχαλίζετε την τριμμένη μυζήθρα που σας είπα να κρατήσετε και ότι θα σας χρειαστεί. Στο μεταξύ έχετε θερμάνει το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Χώνεται την τραχανόπιτα στο φούρνο και ο Θεός βοηθός!!! Όταν λέω ο Θεός βοηθός εννοώ για το μαύρο χάλι στο οποίο είναι αυτή την στιγμή η κουζίνα σας! Όλοι πρέπει να βάλουν ένα χεράκι σε αυτό το σημείο. Σε λίγο όλα είναι μαζεμένα και η πίτα ψήνεται. Όταν δείτε ότι πήρε χρώμα και φούσκωσε η τραχανόπιτα χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 περίπου βαθμούς. Συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 1 ώρα, ίσως και λιγότερο.







Τέλος, αράξτε με τις κολλητές και το σοι στο μπαλκόνι, ανοίξτε και μια μπουκάλα κόκκινο κρασί και απολαύστε την τραχανόπιτα που φτιάξατε με τα χεράκια σας!