Στέφανι Γαρυφάλλου
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 πακέτο αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουταλάκι τριμ. γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Ξύσμα από πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζ. μέλι
- 1 φλιτζ. μάυρη ζάχαρη
- ½ φλιτζ. νερό
- 1 πορτοκάλι
- Κανέλα (τρία ξυλαράκια)
- Καρυδόψιχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε λεκάνη κουζίνας αναμειγνύετε το λάδι, τη κανέλα, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι. Δουλεύετε καλά με τα χέρια το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια, αφού ανακατέψετε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, τα ρίχνετε και αυτά στη λεκάνη ανακατεύοντας καλά και για αρκετή ώρα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίξερ).

2. Κοσκινίζετε το αλεύρι με τη μπέικιν πάουντερ και με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, τα προσθέτετε σταδιακά (ανακάτεμα-αλεύρι-ανακάτεμα-αλεύρι κλπ.) στα υλικά που έχουμε ήδη αναμίξει και ανακατεύετε καλά προσπαθώντας η ζύμη που θα προκύψει να είναι όσο το δυνατόν πιο σφικτή αλλά ταυτόχρονα μαλακή και αφράτη. Αν χρειαστεί κι άλλο αλεύρι προσθέτετε και ξεκινάτε να πλάθετε τα μελομακάρονα δίνοντας τους το μέγεθος και το σχήμα που επιθυμείτε. Τέλος, ψήνετε τα μελομακάρονα βάζοντας τα σε ταψί και σε –προθερμασμένο- μέτριο φούρνο για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να πάρουν το κατάλληλο χρώμα (προσοχή μην αρπάξουν).

3. Για το σιρόπι, σε κατσαρόλα με λίγο νερό και σε μέτρια φωτιά, αναμιγνύετε όλα τα υλικά, καθώς και ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Όταν το σιρόπι βράσει αφαιρείτε το πορτοκάλι και τα ξυλαράκια της κανέλας. Στη συνέχεια, εφόσον τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει τα περιχύνετε με το σιρόπι και τα αφήνετε να το απορροφήσουν. Τέλος, πασπαλίζετε με καρυδόψιχα και με κανέλα σε σκόνη.

Χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά
Μερίδες: 40+
http://mykonoszoo.blogspot.gr/2012/12/2.html