Μετά τα μελομακάρονα, σειρά έχουν οι κουραμπιέδες για να συμπληρωθεί το χριστουγεννιάτικο καρε! Η μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου σε όλο το σπίτι δύσκολα σε κρατάει μακρυά απο την πιατέλα. Οι κλασσικοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες γίνονται με αμύγδαλα χοντροκομμένα μέσα στη ζύμη. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, αντί αμύγδαλα να βάλουμε φουντούκια. Η παραλλαγή αυτή συνηθίζετε σε βόρειες χώρες (Τσεχία, Σλοβακια κλπ). Αν θέλετε κάτι διαφορετικό για φέτος, πέραν του παραδοσιακού σας τους προτείνω.

Υλικά:

180γρ αλεύρι
60 γρ φουντούκια
1 κουταλιά της σούπας άχνη
140 γρ βούτυρο καλό
1 αυγό
2 βανίλιες
άχνη για το πασπάλισμα στο τέλος

Εκτέλεση:

1. Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει.
2. Βάζουμε τα φουντούκια στο μούλτι μέχρι να θρυμματιστούν, ΟΧΙ να γίνουν σκόνη όμως
3. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη. Προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες και τα φουντούκια.
4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο
5. Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε μπαστουνάκια τα οποία τα γυρνάμε σε σχήμα μισοφέγγαρου
6. Αραδειάζουμε τα κουραμπιεδάκια σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 προθερμασμένο για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και αν τα πιέσουμε με το δάχτυλο να είναι λίγο σκληρά
7. Όπως θα τα βγάλουμε ζεστά από το φούρνο τα τυλίγουμε με άχνη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε αεροστεγή σκεύη.

http://kozanimedia.gr/?p=110652