Εχετε κουραστεί να ακούτε να σας λένε πως δεν είναι σωστό να τρώτε τα νύχια σας, να ρεύεστε ή να φτύνετε δημοσίως! Κι όμως, οι ειδικοί έρχονται να αθωώσουν τις λεγόμενες «κακές συνήθειες» και να δώσουν αποστομωτικές απαντήσεις.

Τα νύχια

Ειδικοί ανοσολόγοι επισημαίνουν ότι άμα τα χέρια δεν είναι ιδιαίτερα βρόμικα, τα μικρόβια που υπάρχουν στα νύχια μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπως εξηγούν, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει «μνήμη» στην οποία καταγράφει κάθε μικρόβιο που έχει κληθεί να καταπολεμήσει. Ετσι, αν το συναντήσει δεύτερη φορά, το καταστέλλει άμεσα. Το φάγωμα των νυχιών, λοιπόν, εκθέτει τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες βακτηριδίων «εκπαιδεύοντας» έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ρέψιμο

Μπορεί το ηχηρό ρέψιμο να θεωρείται προσβλητικό, όμως προστατεύει το σώμα από τα οξέα του στομάχου. Οι γαστρεντερολόγοι εξηγούν ότι ο ήχος προέρχεται από το γρήγορο πέρασμα των αερίων μέσα από τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Τα αέρια αυτά ωστόσο περιέχουν και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται όταν τα οξέα του στομάχου αναμειγνύονται με την αλκαλική χολή. Αν τα αέρια αυτά δεν εκτονωθούν, πιέζουν το στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καούρας και πόνο στο στήθος.

Τα δάχτυλα

Το δυνατό «κρακ» που ακούγεται κάθε φορά που τεντώνετε τα δάχτυλά σας είναι ανατριχιαστικό, ωστόσο δεν έχει συνέπειες για τις αρθρώσεις. Το επιβεβαίωσαν Βρετανοί ερευνητές μετά από σχετική πενταετή έρευνα, κατά την οποία δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι όσοι έχουν αυτή τη συνήθεια κινδυνεύουν περισσότερο από αρθρίτιδα.

Το φτύσιμο

Μπορεί να είναι σιχαμερή συνήθεια, όμως όταν προκύπτει η ανάγκη αυτή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, θα πρέπει να εκτονώνεται. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια της άθλησης το στόμα και ο λαιμός παράγουν περισσότερο σάλιο για να προστατευτούν από ενδεχόμενη φλεγμονή, καθώς η αναπνοή γίνεται κυρίως από το στόμα και ο αέρας αυτός δεν φιλτράρεται. Αν το περίσσιο σάλιο δεν αποβληθεί, εμποδίζει την αναπνοή.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/115341/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C