Ο καταρράκτης αποτελεί ένα σύνηθες οφθαλμολογικό πρόβλημα και παρά τα όσα πιστεύουμε, δεν πλήττει μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και τις πολύ νεότερες. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση αυτή.



Τι είναι ο καταρράκτης ;

Μέσα στον οφθαλμικό βολβό υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός, ο οποίος μας επιτρέπει να βλέπομε με ευκρίνεια. Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού λέγεται καταρράκτης.



Πώς εμφανίζεται η γήρανση του κρυσταλλοειδούς;

Η γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού παρουσιάζεται αρχικά σαν σκλήρυνση του κέντρου του και στην συνέχεια σαν θόλωση των στοιβάδων του. Η συνηθισμένη αυτή ασθένεια δεν είναι προνόμιο μόνο των ηλικιωμένων. Νεαρά άτομα, ακόμα και βρέφη, μπορεί να παρουσιάσουν καταρράκτη.



Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης του καταρράκτη;

Ο καταρράκτης είναι δυνατόν να προκληθεί από διάφορες αιτίες: τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες ,ακτινοβολίες ή μπορεί ακόμα και να υπάρχει από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης). Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης. Είναι προοδευτική και εμφανίζεται με διαφορετική ταχύτητα στο κάθε μάτι. Όταν αναπτυχθεί ο καταρράκτης ο φακός γίνεται αδιαφανής με αποτέλεσμα το φως να μην περνά στον αμφιβληστροειδή. Φυσική συνέπεια η ελάττωση της όρασης, κυρίως μακριά.



Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης ;

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εάν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (ανάγνωση εφημερίδας , οδήγηση αυτοκινήτου) τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί . Η παλιά αντίληψη –ας τον να ωριμάσει – δεν ισχύει πια, γιατί ακολουθούνται άλλες μέθοδοι εγχείρησης και οπτικής διόρθωσης.

Εκτός από τις γενικές εξετάσεις χρειάζεται και μια μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων ή την νεότερη οπτική βιομετρία για τον προσδιορισμό του ενδοφακού που θα εμφυτευθεί. Ο καταρράκτης είναι μία νόσος η οποία θεραπεύεται και οι ασθενείς θα πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίζονται. Εάν κάποιος δεν χειρουργήσει τον καταρράκτη μπορεί να αναπτύξει υψηλή πίεση και να χάσει το φως του. Δυστυχώς στις χώρες που δεν είναι αναπτυγμένες ο καταρράκτης είναι η πρώτη αιτία τυφλότητας.

Πώς γίνεται η εγχείρηση;

Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο. Κατά την διάρκεια της, ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον καταρράκτη με υπέρηχο ή laser ή και τα δύο από μια μικροσκοπική τομή 1,4 έως 2,7 χιλιοστών.

Στη συνέχεια, από την ίδια τομή θα τοποθετηθεί ο νέος ενδοφακός που ξεδιπλώνεται μέσα στο μάτι.Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα συγχρόνως με το χειρουργείο του καταρράκτη να γίνει η διόρθωση της προ υπάρχουσας υπερμετρωπίας – μυωπίας – αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Αυτή είναι η διαθλαστική προσέγγισης του ασθενούς που θα χειρουργηθεί για καταρράκτη και τον απαλλάσσει από την χρήση γυαλιών. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση νέων ενδοφακών (Premium IOLs) και ειδικής μελέτης προεγχειρητικά με εξαιρετικά αποτελέσματα.











Γράφει η Οφθαλμίατρος Τένια Βουδούρη

http://boro.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/