Δεν ήταν πρώτη φορά που βιάστηκε ο νεαρός, αλλά το προσωπικό «αμέλησε»
να ενημερώσει τη Διεύθυνση
- Σε αναγκαστική άδεια ο λοχίας της πτέρυγας
- Από Δευτέρα εξετάζεται το αίτημα να τεθεί σε διαθεσιμότητα
- Ήταν υπεύθυνος λειτουργός και στις πτέρυγες των αυτοκτονιών



Παραμονές Πρωτοχρονιάς γράφαμε πως «κάτι δεν πάει καλά στις Κεντρικές Φυλακές», με αιτία τότε την αυτοκτονία 21χρονου κρατουμένου.

Τα γεγονότα του τελευταίου 10ημέρου ήρθαν δυστυχώς να μας επιβεβαιώσουν, με αποκορύφωμα τον κτηνώδη ομαδικό βιασμό 22χρονου κατάδικου από τη Ρουμανία.

Ο νεαρός, που εκτίει ποινή φυλάκισης για κλοπές βιάστηκε στην πτέρυγα 8 των Κεντρικών Φυλακών –όπου βρίσκονται κατάδικοι για υποθέσεις βιασμών και στην οποία ο 22χρονος μεταφέρθηκε από την πτέρυγα 8Α- από 4 συγκρατούμενούς του. Η βιαιότητα της αρρωστημένης πράξης ήταν τέτοια που το θύμα παραπέμφθηκε άμεσα από τον γιατρό των Φυλακών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για ιατρικές εξετάσεις.

Η επιβεβαίωση της σεξουαλικής κακοποίησης του νεαρού Ρουμάνου, κινητοποίησε τους ανακριτές στους οποίους το θύμα αποκάλυψε πως είχε βιαστεί κατ’ επανάληψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο λοχίας της πτέρυγας και οι δεσμοφύλακες που ενημερώθηκαν για την υπόθεση δεν ενημέρωσαν τη Διεύθυνση, «αφήνοντας» ουσιαστικά ένα έγκλημα να συνεχίζεται.

Με την καταγγελία της υπόθεσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ζήτησε έκθεση γεγονότων από τον αναπληρωτή διευθυντή.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος λοχίας της πτέρυγας έλαβε αναγκαστική άδεια, ενώ από Δευτέρα θα αποφασιστεί αν το εν λόγω άτομο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, το οποίο με τη συμπεριφορά του είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη διεύθυνση των Φυλακών, ενώ στις πτέρυγες όπου συνέβησαν οι απανωτές αυτοκτονίες το τελευταίο διάστημα ήταν ο ίδιος υπεύθυνος λειτουργός.

Εναντίον των 4 κρατουμένων ερευνώνται υποθέσεις βιασμού, ενώ αναμένεται να αρχίσει πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες και άλλων ατόμων στις Κεντρικές Φυλακές.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/01/sos-22.html#ixzz2q5IGxcoO